16. IAU svjetsko prvenstvo samostrelom field, Bratina (Hrvatska)
13-19. kolovoza 2012.
16th IAU World Field Crossbow Championship, Bratina (Croatia)
13-19. August 2012
TRI EKIPNA ZLATA I JEDNO SREBRO ZA HRVATSKU !

Prvoga dana svjetskog prvenstva u gađanju samostrelom field na rasporedu su natjecanja ekipa gdje su Hrvatskoj pripala tri zlata i jedno srebro. Pojedinačni rezultati prenose se u drugi dan kada je na rasporedu natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji. Ekipno su hrvatski strijelci gotovo ponovili uspjeh sa europskog prvenstva prošle godine kada su u svim kategorijama uzeli zlatne medalje. Na ovom prvenstvu su ipak u kadetskoj konkurenciji bili bolji mladi ruski strijelci.
Pojedinačno je također bilo sjajnih rezultata strijelaca, a drugi dan je na rasporedu nastavak. Pojedinačno je najbolji rezultat dana postigla juniorka(!?) Valentina Pereglin koja je sa 862 kruga postavila osobni rekord i iza sebe ostavila aktualnu svjetsku seniorsku prvakinju Njemicu Inu Schmidt (859), zatim aktualnu europsku prvakinju, svoju mamu, Branku Pereglin (859) te europskog i svjetskog seniorskog prvaka Domagoja Pereglina (858). Odlične rezultate postigli su i seniori Andrej Krstinić (858) i Zoran Špoler (846), seniorka Sanja Komar (850), junior Marijan Kajfeš (849) te kadetkinja Valentina Kozumplik (840).

OSAM POJEDINAČNIH MEDALJA, NAJVIŠE IKADA DO SADA !

Pojedinačnim finalima održanima u subotu trećega dana svjetskog prvenstva hrvatski strijelci uzeli su ukupno 8 pojedinačnih medalja. Već u prvoj finalnoj disciplini zlatnu medalju za Hrvatsku osvojila je kadetkinja Valentina Kozumplik koja je imala i najbolje finalno gađanje. Ivan Kelečić, naš drugi finalista, osvojio je brončannu medalju u istoj karegoriji dok je Antonijo Cvrtila osvojio 10. mjesto.
Valentina Pereglin osvojila je svoju drugu zlatnu medalju na SP-ima u samostrelu, a prvu u juniorskoj konkurenciji. Ovo je Valentinina osma pojedinačna medalja računajući svjetska i europska prvenstva samostrelom i zračnim pištoljem, a uz to je i vlasnica 8 ekipnih medalja u istim disciplinama. U konkurenciji juniora brončana medalja pripala je Marijanu Kajfešu koji nije uspio zadržati 2 kruga prednosti iz osnovnog meča te je tako osvojio broncu. Donik Begaj osvojio je 8. mjesto dok je Marijan Krvarić na kraju osvojio 10. mjesto.
U konkurenciji žena zlatna medalja pripala je Njemici Ini Schmidt koja je svoju veliku prednost u finalu bez problema zadržala dok se prava borba vodila između dviju Hrvatica. Branka Pereglin imala je jedan krug prednosti pred Sanjom Komar koja je na kraju došla do srebrne medalje sa krugom prednosti pred Brankom. Nikolina Krivanek zadržala je svoje 4. mjesto kao i četvrta naša predstavnica u finalu, Tihana Odlešić, koja je na kraju osvojila 6. mjesto. U toj konkurenciji je inače Hrvatska već više godina najjača na svijetu.
Prava drama odvijala se u muškoj kategoriji jer su čak tri prvoplasirana strijelca imala u krug isti rezultat (1.706 krugova). Francuz Christoffel Pascal imao je najviše preciznosti i sreće te je po vjetrovitom vremenu osvojio svoj prvi naslov svjetskog prvaka, drugo mjesto pripalo je Hrvatu Andreju Krstiniću koji je posljednjih šest hitaca pogodio desetke, a treći je bio Domagoj Pereglin, dosadašnji svjetski prvak. Njemac Benjamin Bessert ostao je bez medalje iako je u finale krenuo sa prve pozicije. Naš treći strijelac u finalu bio je Zoran Špoler koji je na kraju osvojio 7. mjesto. Čestitke hrvatskim strijelcima samostrelom field na rekordnom broju osvojenih medalja na velikim natjecanjima (europskim i svjetskim prvenstvima).

 

Copyright © 2012 Organizing Committee 16th IAU World Field Crossbow Championship. All Rights Reserved